menü

Tarihte İz Bırakan Karacabeyliler

Tarihte İz Bırakan Karacabeyliler

Dayı Karacabey:

Fatih Sultan Mehmet'in en güvenilir ve cesur komutanlarındandır. İlçeye adı verilen bu değerli Osmanlı Komutanı savaş taktikleriyle öne çıkmıştır. Silivri ve Kumburgaz'ı fethetmiş, Bursa ve İstanbul'da çarşı ve hanlar yaptırmıştır.Ölümünden sonra ilçeye getirilerek, kendi yaptırdığı imaret ve caminin avlusuna defnedilmiştir.

Uluabatlı Hasan:

İstanbul'un fethi sırasında surların üzerine ilk çıkan Türk askeri (Ölümü 1453). Osmanlı ordusu, Fatih Sultan Mehmed kumandasında 6 Nisan 1453 Cuma günü İstanbul'u kuşattı. 29 Mayıs Salı günü sabaha karşı son saldırı yapıldı. Yeniçeriler arasında iri yarı, Uluabatlı Hasan adlı bir asker surlara tırmanmağa başladı. Bir elinde palası, öteki eliyle kalkanını başının üstünde tutarak İstanbul'un Aya Romanos Kapısı surlarının üstüne çıktı ve sancağı burçta dalgalandırdı. Onunla birlikte otuz kadar yeniçeri de sura tırmandı. Uluabatlı Hasan, yaralanmasına rağmen arkadaşlarının sura çıkmalarına yardım etti. Ayağı taşa takılarak surdan aşağıya düştü. Yukarıdan atılan oklarla şehit edildi. Askerler, açılan gediklerden içeri girerek şehri ele geçirdiler.

Başhekim Hasan Efendi:

Osmanlı Devleti'nde 1692-1693 yıllarında başhekimlik görevinde bulundu.

Hızır Dede (Çoban Şeyh):

Asıl adı Mehmet'tir. Kendini dine adayan Çoban Şeyh, ayakları kötürüm olunca Bursa'ya göçer. Burada tasavvuf çalışmalarını sürdürür ve ünlü evliyalardan Üftade'yi, henüz 10 yaşındayken yanına mürit alır ve yetiştirir. Keramet sahibi bir Anadolu evliyası olarak anılır.

Mehmet Tefık GERÇEKER (1898-1982):

Mustafa Fehmi'nin oğludur. Danıştay 9. dönem başkanlığı, Anayasa Mahkemesi başkan vekilliği ve Diyanet İşleri Başkanlığı görevlerinde bulundu.

Hurşit Efe:

Yunanlılar'ın Karacabey'deki zulmüne tepki gösteren Danişment köylüsü Efe, giderek büyüyen çetesiyle, kaçan Yunanlılar'a büyük kayıplar verdirdi.

Dinarlı Yusuf Hüseyin Pehlivan:

Dinar göçmeni olarak Karacabey'e yerleşti. ABD'de başarılı güreşleriyle adını duyurdu.

Dinarlı Mehmet Pehlivan:

Yusuf Hüseyin'in oğludur. Paris'te birçok rakibinin sırtını mindere yapıştırarak ün kazandı.

Hayati (Ün) Pehlivan (1913-1969):

İlçenin Kıranlar Köyü'ndendir. İlk kez 1937'de gittiği Kırkpınar yağlı güreşlerinde, 1938 yılında başaltını kazandı. 1939-1942 yıllarında sürekli başpehlivanlık finalinde güreşen Karacabey'in güçlü delikanlısı, karşısında her defasında Kırkpınar' ın en fazla başpehlivanlığını kazanan Tekirdağlı Hüseyin Pehlivan'ı buldu.

Divan Şairi Haydar Bey:

Osmanlı Dönemi Karacabeyli divan şairidir. Ticaret Mahkemesi hakimi olup, asıl adı Ali Haydar' dır.

Divan Şairi Meyir Çelebi:

17. yüzyıl Karacabeyli divan şairlerindendir.

Divan Şairi Mustafa Efendi:

O da, 17. yüzyılda yaşamış, Karacabeyli bir divan şairidir.

Mehmet Efendi:

Gökbilimci. 18.yüzyılın ilk yarısında yaşayan Karacabeyli bilim adamıdır.

Şeref Çakar:

İstanbul Belediyesi'nden şube müdürü olarak emekli olan Çakar, 40 yıldır görev aldığı Emin Ongan Üsküdar Musiki Cemiyeti'nin başkanlığını yürütmektedir. Ayrıca, bu saygın müzik kuruluşunun koro şefi ve hocasıdır.

Hayrettin Karaca:

TEMA Vakfı'nın kurucusu. Dedesi Canbolu Camii imamı, babası seyyar manifaturacıydı. Aile İstanbul'a taşınır ve tekstil işine girer. Dünyaca ünlü triko ürünleri ve soyadları "Karaca" adını taşımaktadır.

Turhan Özek (1973-1990):

TRT Ankara radyosunda 26 yıl süreyle ses sanatçısı görev yaptı.

Servet Somuncuoğlu (1964-2013):

14 Mayıs 1964, Karacabey doğumlu, Türk gazeteci, yazar, araştırmacı, yönetmen, fotoğraf sanatçısı ve televizyon programı yapımcısıdır. 2008 yılı Sedat Simavi Sosyal Bilimler Ödülü sahibidir.

 

 

Bursa İli, Karacabey İlçe Belediyesi - ©2024
Cumhuriyet Meydanı No:1 KARACABEY / BURSA | Tel : 0224 676 86 40 | E-Posta: bilgi@karacabey.bel.tr