Nüfus, İdari Yapı Genel Durum

Nüfusu
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK), 2016 yılı ‘Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi Sonuçları’na göre Karacabey’in net nüfusu 81 bin 629 olarak açıklandı. 2015 yılında 80 bin 573 nüfusa sahip olan Karacabey’de son 1 yılda kişi sayısı 1.056 arttı. İlçemizdeki nüfusun 40 bin 869’unu erkekler, 40 bin 760’ını ise kadınlar oluşturmaktadır.

Bursa’nın 17 ilçesi arasında nüfus bakımında Karacabey’in en büyük 9. büyük ilçesidir.

İdari Yapı ve Genel Durum

Mihaliç 15-16. yüzyıllarda Hüdavendigar (Hükümdar) Livası (Vilayeti) na bağlı bir kazadır. Bursa 1. Murad'aizafeten "Hüdavendigar Livası" olarak anılacaktır. 10-20 Safer 892/1487 tarihli “Hüdavendigar Livası” Kanunnamesine gore Sancağa bağlı kazalar şunlardır: "Mihaliç, İnegöl, Domaniç, Yenişehir, Söğüt, Yarhisar, Sivrihisar, Beypazarı, Göynük, îkizce, Geyve, Göl, TaraklıYenicesi, Aydıncık, Akyazı, Bergama, Mudanya, Ermeni Pazarı, Tuzla, Gönen" 1851 yılında yapılan yeni düzenlemede, Hüdavendigar Eyaletinin merkezi yine Kütahya oldu. Mihaliç yine Bursa Sancağına bağlıdır. 1858 ve 1867 düzenlemelerinden sonra oluşturulan Hüdavendigar Livasının merkez sancağı Bursa olmuştur. 1870'de ki düzenlemeye göre, Mihaliç, Gemlik, Mudanya, inegöl, Yenişehir, Harmancık ve Bilecik Bursa Sancağına bağlı ilçelerdir. Kirmastı Mihaliç'e, İznik Yenişehir'e, Pazarköy (Orhangazi) Gemlik'e bağlı birer nahiyedir. Adranos (Orhaneli) ise merkez ilçeye bağlı bucaktır. 14 Mayıs 1881'de de Sincan Bucağı'nın merkezi Kirmastı, Mihaliç'ten ayrılarak ilçe merkezi olur.Meşrutiyetin ilanından sonra, 1910 yılında Bursa kökenli Edirne Mebusu (Milletvekili) şeref Bey'in girişimleri ile Mihaliç'in adı Karacabey'e çevrildi. 1918'den itibaren Hüdavendigar Livasının adı da Bursa Vilayeti olarak değiştirildi.l920'li yıllarda Karacabey, Gemlik, Mudanya, Orhangazi, M. Kemalpaşa ve Orhaneli Bursa Vilayetinin kazalarıdır.